Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Arnhem Bartok

General
The project for the inner city development of the Bartok location in Arnhem, located opposite of the Rozet Knowledge Centre and the famous ‘Aardvarken’ sculpture of Florentijn Hofman, will contribute to a further positive development and improvement of this new vibrant inner city area around the Bartok square. The 9.000m2 high-end development contains a mixed-use program with a supermarket, the future showroom of the local Architecture Centre (CASA) and 60 mid-size apartments. The project is characterized by its faceted building shape and its generous pocket terraces on the upper levels. The central intimate courtyard garden is designed as a green oasis within the city centre, creating a social meeting place for the residents.

Tussen de Rijn en het centrum van Arnhem ligt een stuk stad met diverse functies en naoorlogse gebouwen in vele stijlen. Een interessant gebied, maar het is ook een plek die nog karakter ontbeert. De gemeente zet zich momenteel vol in om hierin de komende jaren verandering te brengen. Door de realisatie van Rozet en het recent geopende provinciehuis worden de eerste contouren hiervan zichtbaar. Met de bouw van het nieuwe Bartok wordt deze ambitie verder aangescherpt en krijgt Arnhem er een nieuwe parel bij.

 

De binnenstad verbinden met de Rijn, dat was een van de hoofddoelen van het masterplan Rijnbogen dat de gemeente Arnhem zo’n tien jaar geleden opstelde. Het plan behelsde onder meer het creëren van een binnenhaven, maar dit idee is in de crisisjaren niet haalbaar gebleken. De stad heeft toen, zo vertelt Dirk Peters van Barcode Architects, succesvol ingezet op het punctueel verdichten van het centrum. ‘Met projecten als Rozet, het Paradijs, het Gelders Huis en nu het Bartok-project ontstaat een rijke sequentie van nieuwe hoogwaardige gebouwen en pleinen die het centrum van nieuwe allure voorzien en Arnhem een positieve dynamiek meegeven.’


Opvallende uitstraling

Barcode Architects ontwierp het Bartok-project, dat verrassend en op een subtiele manier iconisch is. ‘In het basisvolume zochten we naar de geometrische balans, maar dan wel met een twist’, vertelt Peters over Bartok. ‘Deze locatie – schuin tegenover Rozet en het aardvarken van Florentijn Hofman – vraagt om een pand met een herkenbare uitstraling en esthetische meerwaarde. In de vorm vonden we die door de bovenste geveldelen te laten inspringen, gespiegeld aan de plattegrond van het gebouw.’ Maar ook de keuzen die de architect maakte ten aanzien van de materialisatie van de gevel zijn opvallend. ‘Zoals een musicus muziekbladen leest, zo zullen bewoners en voorbijgangers de ritmiek van de gevel herkennen. De façade is als een gedifferentieerde notenbalk opgebouwd, als verwijzing naar de naamgever van het gebouw. Dat concept wordt versterkt door de speciale lange steen die is toegepast, waardoor de horizontale richting van de gevel benadrukt wordt. De loggia’s dansen zo als verschillende muzieknoten op de steenmaat.’


Gevelmaterialisering

Met MBI De Steenmeesters ontwikkelde Peters een speciale gevelsteen. ‘We zochten naar een luxe, natuurlijke, blauwgrijze uitstraling en samen kwamen we tot een nieuwe receptuur.’ Zo is er een lichtere kleur cement toegepast, zand uit de Noordzee in verwerkt en basalt werd vervangen door sekogram en andere secundaire grondstoffen. Ook in de detaillering is de signatuur van de architect herkenbaar. ‘De kracht van het ontwerp komt tot uiting in de geveldetails’, legt Peters uit. ‘Het ontwerp karakteriseert zich door een gedifferentieerd gevelbeeld dat door de serene blauwgrijze steen wordt samengehouden. De gevelneggen en de lateien hebben we integraal in het zelfde materiaal mee ontworpen om het pure karakter van de gevel te versterken.’


Contrast

Wie straks bij Bartok over de drempel stapt in de verwachting dat de binnentuin dezelfde uitstraling heeft, zal echter verrast worden. De krachtige horizontale lijnen van de buitengevel vormen een onverwacht contrast met het binnenhof, waar verticale houten gevelbekleding een groene oase omsluit. Peters: ‘Bartok moet vooral een thuis zijn voor de bewoners, een plek om tot rust te komen. Daarom heerst hier een warme, relaxte sfeer.’ Een ambiance die toch ook weer harmonieert met de buitenzijde. Peters: ‘Dat komt omdat het vanuit één visie en een natuurlijke energie is ontworpen. Ondanks de contrasten – of misschien wel dankzij – is het een symfonie geworden.’

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Arnhem Bartok . Click here to see everything you're following.
You stopped following Arnhem Bartok
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Arnhem Bartok is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites