Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

V&D gebouw Rokin

General

Het historische warenhuis van Vroom & Dreesmann vormt een baken voor het centrum van Amsterdam. Het complex tussen het Rokin en de Kalverstraat bestaat uit een samenstelling van verschillende gebouwen en werd in de afgelopen honderd jaar meerdere keren verbouwd waardoor een rijke gelaagdheid aan verschillende tijden is ontstaan. Het ontwerp door Office Winhov is gericht op het ontrafelen van het complex en het terugbrengen van de oorspronkelijke kwaliteiten van de gebouwen met respect voor de verschillende tijdslagen. Enkele nieuwe elementen zijn toegevoegd en maken een meer diverse programmering van het complex mogelijk.

Het voornaamste deel van het complex is het voormalig warenhuis dat in 1912 werd ontworpen door de architect Francois Caron. Hiervoor diende het klassieke Parijse 'Grand Magasin' als inspiratiebron. In de jaren '30 werd het warenhuis ingrijpend verbouwd door de Amsterdamse school architect Jan Kuijt. Van zijn oorspronkelijke ontwerp werd slechts een deel uitgevoerd waardoor beide ontwerpen als een collage naast elkaar zichtbaar zijn gebleven. Het tweede deel van het complex aan de overzijde van de oorspronkelijke Sint Jorissteeg bestaat uit de achttiende-eeuwse pakhuizen aan het Rokin en het negentiende-eeuwse gebouw van Jacot en Oldewelt aan de Kalverstraat. Gedurende de tijd dat V&D en La Place in het complex gehuisvest waren is de steeg stapsgewijs overbouwd. Door de vele verbouwingen hebben de gebouwen uiteindelijk hun individuele karakter en zichtbaarheid verloren.

De centrale ingreep in de renovatie is het terugbrengen van de historische St. Jorissteeg als verbinding tussen het Rokin en de Kalverstraat. De deels verloren gegane gevels aan weerszijden van de steeg zijn hersteld en aangeheeld. Hiermee verkrijgen de gebouwen weer hun eigen positie en herkenbaarheid. Het oorspronkelijke warenhuis van Caron en Kuijt bestond op de onderste drie bouwlagen uit winkelruimtes met daarboven eenvoudige kantoren. Door een nieuwe entree in de de steeg aan te brengen is het mogelijk geworden de bovenste vier verdiepingen van het warenhuis in te richten als hoogwaardige kantoren. De centrale vide uit het plan van Caron is hersteld en voorzien van een nieuw daklicht en vormt het middenpunt van de kantoren. De begane grond, kelder en de eerste verdieping zijn geheel gereserveerd voor retail. Het gebouw van Jacot en Oldewelt is hersteld en middels een glazen tussenbouw verbonden met de oude pakhuizen aan het Rokin. Dit deel van het complex heeft horeca als nieuwe bestemming gekregen.

De gevels aan de Kalverstraat en het Rokin zijn volledig gerenoveerd. Historische waardevolle elementen zoals de stalen vliesgevel zijn gereconstrueerd naar hedendaagse eisen en de tijdslagen in het complex zijn opnieuw zichtbaar gemaakt. De plinten aan beide straatzijden zijn volledig vernieuwd waarbij de oorspronkelijke ritmering is aangehouden, nieuwe entrees op de scheidslijn tussen het deel van Caron en Kuijt zijn ingepast en elementen zoals luifels aan de Rokinzijde op eigentijdse wijze terugkeren in het straatbeeld.

Het ontwerp voor het V&D complex past in een traditie van kritische reconstructie. Het publieke domein is versterkt door het terugbrengen van de steeg en daarmee is tegelijk een diverse en robuuste programmering van het complex mogelijk gemaakt. De ingrepen bestaan deels uit reconstructie en aanhelen van het bestaande, en deels uit nieuwe toevoegingen. Deze toevoegingen zijn herkenbaar maar wel assimilerend van karakter en dienen bovenal ter versterking van de karakteristiek van de oorspronkelijke gebouwen en het zichtbaar maken van de verschillende tijdslagen van dit rijke complex

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following V&D gebouw Rokin. Click here to see everything you're following.
You stopped following V&D gebouw Rokin
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
V&D gebouw Rokin is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites