Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Temporary Courthouse

General
Recently Building G of the Amsterdam temporary courthouse was completed and taken into use. The interim-building is realized on the premises of the Parnas-complex on the Parnassusweg. Together with the existing towers E and F hereof, it forms the temporary courthouse as a whole. Over the coming five years, the larger part of the jurisdiction will take place in the new building. During this time, it also functions as the main entrance of the court complex. In the meantime the other existing buildings will be replaced by a new permanent housing. Building G was realized within a Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-assignment of the Central Government Real Estate Agency (Dutch abbreviation: RVB) by consortium DPCP, a combination of Du Prie bouw & ontwikkeling and developer cepezedprojects. cepezed and cepezedinterieur were responsible for the integral architectural and interior design. With this DBMR-project the RVB has specifically aimed at preventing waste and maximizing the building's residual value after its initial period of use. The building has therefore been designed with a well adaptable configuration, thus facilitating changing uses by changing users on changing locations in the future; the removal and the re-use are embedded in the contract. In order to render the structure as customizable and circular as possible, it was designed as a kit of parts that can as easily be assembled as disassembled and reassembled. For example, IMd engineers and cepezed developed a special mounting system for the hollow-core floors that optimally facilitates the later decoupling and re-use of the slabs. Also with regard to the joints of the steel construction, the possibilities for de- and have received special attention. The interim-character of the building does however not denigrate its quality, functionality or representativeness. Matters such as the equipment, the complex logistics, the acoustics, comfort, safety as well as the building's appearance all have the same high standard as in a permanent edifice. The temporary courthouse building shows a straightforward design with a restrained colour scheme and sophisticated detailing. The facades have an austere horizontal articulation of strip windows and dark tinted parapets with a cladding of stretched synthetic fabric. The building demonstrates an open, welcoming but also authoritative look and is somewhat set back from the public road with a green forecourt. It has a logical and clearly legible layout in which the traffic flows for public, court personal and indictees are strictly separated. The entrance portal provides access to the front hall and the reception desks. Along the east facade, a spacious stairway topped by a skylight leads to the waiting areas with adjoining court rooms on the second and third floor. The waiting areas have a clear and functional zoning with an open and light atmosphere. The court rooms have allure without being luxurious and entail a high level of serenity, clarity and daylight. The backdrops are decorated with photo-art by Marjan Teeuwen, who arranged debris of demolished buildings into almost abstract compositions. The courtrooms on the third floor have a double height and a public tribune.

Volgens de geldende plannen zal de Tijdelijke Rechtbank in Amsterdam slechts vijf jaar op de huidige locatie aan de Parnassusweg staan. Daarna wordt het gebouw gedemonteerd en elders opgebouwd. Om dit mogelijk te maken ontwikkelde het consortium DPCP (du Prie bouw & ontwikkeling en cepezedprojects) met IMd raadgevende ingenieurs een demontabele kanaalplaat.

 

‘Voor het tijdelijke onderkomen hadden we de ambitie zo veel mogelijk te werken met hergebruikte materialen of her te gebruiken materialen. Bijvoorbeeld door oude celdeuren te gebruiken, maar we wilden ook kanaalplaatvloeren uit een donorpand inzetten. Kanaalplaten hebben een technische levensduur van veertig jaar en omdat dit pand slechts vijf jaar dienst zal doen, bood het de mogelijkheid om de levensduur van de vloeren te verlengen’, vertelt architect Mathieu de Danschutter van cepezed. Toch werden uiteindelijk geen oude kanaalplaten gebruikt. ‘Als we een jaar de tijd hadden gehad, dan was het zeker gelukt. Tussen de gunning van de opdracht en de start van de werkzaamheden zat in dit geval echter slechts vijf maanden. Dat was te kort. Daarom zijn er nu nieuwe remontabele kanaalplaten in de tijdelijke rechtbank verwerkt. Deze kunnen over vijf jaar hergebruikt worden, zodat we de circulariteit waarborgen. Bij een traditionele bevestiging wordt hooguit het puingranulaat gebruikt.’


Remontabel

Demontabel bouwen lukt het beste als gebruikgemaakt wordt van volledig droge verbindingen. ‘Natte materialen zoals gestorte vloeren moeten vermeden worden. De basis van het ‘remontabele’ bouwsysteem dat wij samen met IMd ontwikkelden zijn traditionele kanaalplaten.’ Deze platen werden op de bouwplaats voorzien van een verankeringssysteem én de stalen liggers van verstelbare drukpunten. De Danschutter: ‘In de kanalen zijn sleuven gefreesd, waarin vervolgens een anker is gestort. Aan de ene zijde heeft het anker een kopplaat die horizontaal wordt bevestigd aan de stalen ligger/draagconstructie. Terwijl aan de andere zijde het DEMU-bevestigingsanker verticaal is vastgezet. Als het gebouw wordt gedemonteerd, is het slechts een kwestie van de bouten verwijderen en met een hijskraan de kanaalplaten uit het gebouw tillen.’


Gebouw als product

Voor zover cepezed en IMd konden nagaan, is dit de eerste keer dat deze methode is toegepast. De Tijdelijke Rechtbank is een prototype van het CENTRA.AL-concept. Dit concept gaat uit van een gebouw als product dat niet gebonden is aan een locatie. Het is een circulaire casco gebouwtoepassing die voorziet in multifunctionele huisvestingsoplossingen.

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Temporary Courthouse. Click here to see everything you're following.
You stopped following Temporary Courthouse
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Temporary Courthouse is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites