Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback
Project language:

New Logic III

Opvallend is bijna een understatement om New Logic III te omschrijven. Het bijzonder duurzame distributiecentrum voor Rhenus Logistics met de grote raampartijen en glanzende gevels en daken staat in Tilburg, pal naast de A58. Hoe duurzaam het gebouw is blijkt uit de toekenning eerder dit jaar van het BREEAM-NL Ontwerpcertificaat Outstanding met een ongekend hoge score van 98,48%. Heembouw realiseerde het DC in opdracht van ontwikkelaar DOKVAST. Voor het ontwerp is Habeon Architecten verantwoordelijk. Wat meteen opvalt aan het ontwerp van New Logic III is de bijzondere vorm en het vele glas, vandaar de bijnaam The Tube. “De locatie langs de snelweg was de inspiratie voor deze vorm”, vertelt architect Hung Tran. “De snelheid van het verkeer zorgt voor een bepaalde dynamiek. Tegelijkertijd is de schaal van het gebouw enorm. Het is heel langgerekt, waardoor een rechthoekige vorm geen recht doet aan de dynamiek van de locatie. Na verschillende studies kozen we voor een meer natuurlijke ‘ellips’ vorm. Een grote uitsnede uit het volume maakt deze vorm boeiend en uniek.” Veel glas De ellips heeft ook functionele voordelen. Het gebouw bevat veel glas om zoveel mogelijk daglicht te laten binnenvallen voor prettige werkomstandigheden. De grote luifel die door de vorm van het gebouw ontstaat aan de zuidzijde, fungeert als zonwering voor het kantoor. Portalume bouwde de gevel. Peter Muller: “Door de ovalen vorm hebben we de gevel eerst in 3D uitgewerkt. Maar de vertaling van het computermodel naar de praktijk was het meest uitdagend. We gebruikten het CW50 vliesgevelsysteem van Reynaers. Om de rondingen te realiseren, zijn de buitenranden van de ellipsen – het zijn er twee – rechtsonder en linksboven gebogen. De andere delen zijn gesegmenteerd.” Muller zegt dat de architect daarnaast een vlak gevelbeeld wilde creëren met weinig dieptewerking. “Voor de horizontale lijnen zijn daarom vlakke klemlijsten gebruikt in de kleur Coatex 9011. Terwijl aan de binnenzijde de vliesgevel blank geanodiseerd aluminium is gebruikt.” Gevelpanelen Rondom het pand zijn aan de gevels Kingspan geïsoleerde panelen gebruikt. “Het gaat om bijna 5000 vierkante meter donkergrijze AWP Micro-Rib gevelpanelen met QuadCore isolatiekern”, vertelt Mark Geutjes van Kingspan Geïsoleerde Panelen. “Voor een natuurlijke lichtinval hebben we de bijbehorende Day-Lite Architectural daglichtpanelen geadviseerd. De polycarbonaat lichtstraten sluiten perfect aan op de gevelpanelen en zorgen op een efficiënte eenvoudige manier voor natuurlijk daglicht in het gebouw. Een mooi voorbeeld van systeemintegratie.” Futuristisch Voor het gevelmateriaal van ‘the Tube’ is gekozen voor een felsdaksysteem. De richting en schaduwwerking van de felsen versterken de ronding van het gebouw. Tran: “In combinatie met de vorm roept de lichte, natuurlijke, geanodiseerde kleur van het materiaal het beeld op van een high-tech futuristisch object dat langs de snelweg is geland.”

Expertise Features or specials

Association Articles

Logo
Name
Article title

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following New Logic III. Click here to see everything you're following.
You stopped following New Logic III
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
New Logic III is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites