Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback
Project language:

Het Parkhuis

General
De parkeergarage langs het spoor in Zutphen is een vrolijke verschijning die toegankelijk oogt en een bijna natuurlijke afscheiding vormt tussen de wijk Noorderhaven en het stationsterrein. De speelse houten gevels en twee ‘silo’s’ die de op- en afritten herbergen, geven het gebouw een identiteit die past in de getransformeerde dynamische stationsomgeving. Hoe anders was het een paar jaar geleden. Het perron bood de reiziger een troosteloos uitzicht over een oud emplacement, veel auto’s langs de weg en vervallen bedrijfspanden. Toen een deel van industrieterrein De Mars werd herontwikkeld tot de nieuwe woonwijk Noorderhaven, kon het natuurlijk niet anders dan dat ook het stationsterrein onder handen genomen werd en er parkeergelegenheid werd gecreëerd. MoederscheimMoonen architecten en Aan de Stegge Twello ontwierpen de nieuwe parkeergarage. Tim Oosterlaar (Aan de Stegge) was projectmanager. “De architect had een duidelijke visie. De garage moest een ‘parkhuis’ worden, een gebouw met de uitstraling van een pakhuis. Daarmee refereert het aan de historie van de wijk die erachter ligt. Dat komt tot uiting in de hoofdvorm met de twee ’silo’s, maar ook in de verticale lamellen die de gevel sieren”, vertelt hij. Eyecatcher Daarnaast uitte de gemeente de wens voor sprekende architectuur. “De parkeergarage mocht een eyecatcher worden. Door de houten lamellen die op de parkeeretages van vloer tot vloer te laten lopen en bij de op- en afrit de gevelbekleding te laten verspringen creëerde de architect extra dynamiek.” Deze wordt versterkt door de detaillering. Soms op subtiele wijze - zoals het vlechtwerk in de open plint waarin de plattegrond van Zutphen is verwerkt -, maar ook in de prominenter aanwezige details. De ledverlichting en contrasterende oranje strips die half verscholen gaan achter de houten lamellen én de uitkragingen boven de voetgangersentree dragen allen bij aan de flair van het gebouw en haar dynamische omgeving. Smalle en brede lamellen “Vierentwintig kilometer SafeWood Select grenen met de afmeting 50x100 mm is in de gevel verwerkt”, legt Oosterlaar uit. “De houten delen zijn voor een deel als lat geplaatst op de stalen profielen en deels als plank.” Dat bracht echter ook een ander aspect met zich mee: er zijn slechts weinig lamellen identiek. “Het is inderdaad een hele puzzel, want iedere plank heeft een eigen locatie. Gelukkig heeft Foreco daarover met ons meegedacht en al het hout gemerkt aangeleverd, waardoor we het foutloos konden verwerken.” Bovendien was het een inspanning die volgens Oosterlaar de moeite meer dan waard was. “Het licht dat door de lamellen heen valt geeft op de parkeervloeren een sfeervol beeld. Maar de afwisseling van smalle en brede lamellen heeft nog een ander voordeel: als je in de parkeergarage recht naar de gevel rijdt dan oogt deze gesloten, terwijl de gevel zich opent zodra mensen er haaks opkijken. Dat geeft een veilig gevoel en voorkomt tevens dat het licht van de koplampen naar buiten schijnt.” Onderhoudsvriendelijk Oosterlaar vertelt dat de planken en latten zowel aan de bovenzijde als onderzijde zijn afgeschuind onder een hoek van 15 graden. “Dat zorgt voor een goede afwatering. De hoek is er overigens in gebracht voordat het hout werd behandeld voor brandwerendheid. Brandklasse B was een van de vereisten. Door het Noord-Europese grenenhout onder hoge druk te impregneren met een brandvertragende behandeling is het niet alleen brandwerend geworden, maar hoeven we het de komende tien jaar ook niet te onderhouden. Dat was voor ons een belangrijke reden om voor SafeWood Select te kiezen. Het komende decennium voeren wij namelijk het beheer en onderhoud uit en we zijn er dus bij gebaat dat materialen onderhoudsvriendelijk zijn.”

Expertise Features or specials

Association Articles

Logo
Name
Article title

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Het Parkhuis. Click here to see everything you're following.
You stopped following Het Parkhuis
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Het Parkhuis is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites