Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback
Project language:

Gebouw Anton

Rijksmonument Gebouw Anton maakt onderdeel uit van een reeks voormalige Philipsfabrieken op Strijp-S in Eindhoven. Dit gebied transformeerde afgelopen jaren van een afgesloten industriële enclave naar een bruisende nieuwe wijk in het hart van de stad. De zogenaamde Hoge Rug vormt de historische ruggengraat van deze nieuwe wijk en Gebouw Anton is een van de beeldbepalende panden. Op deze bijzonder plek komen verschillende functies zoals wonen, werken en recreëren samen. Om spontane interactie te bewerkstelligen is het gebouw geperforeerd met grote ellipsvormige cilinders die de verschillende verdiepingen zowel visueel als fysiek, doormiddel van steektrappen in de vides, met elkaar verbinden. Zo ontstaan informele routes, die kruisen met de reguliere verkeersbewegingen in het gebouw en verrassende ontmoetingsplekken. Het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp was de robuuste esthetiek van het rijksmonument zelf. De oude Philipsfabrieken hebben een krachtige uitstraling door de combinatie van vooroorlogs modernisme en weloverwogen compositie met verfijnde detailleringen. Bovendien hebben ze een plaats verworven in het collectieve geheugen van de Eindhovense bevolking. Die verbondenheid vraagt om een fijngevoelige aanpak. De ingetogen attitude van diederendirrix heeft ertoe geleid dat het exterieur van het gebouw slechts puntsgewijs is getransformeerd. De oorspronkelijke stalen kozijnen zijn zoveel mogelijke hergebruikt en gerestaureerd en daar waar de authentieke kozijnen niet meer aanwezig waren is gekozen voor eigentijdse kozijnen met een verdeling die subtiel aansluit op de originele verdelingen. De grootste ingreep aan de buitenzijde van het gebouw is de nieuwe voorbouw met onderdoorgang en luifel die in dezelfde maat en schaal is gehouden als de andere voorbouwen in de hoge rug maar die wel een hedendaagse uitstraling is gegeven waardoor het bewust wordt ervaren als eigentijdse toevoeging aan het oorspronkelijke gebouw.

Expertise Features or specials

Association Articles

Logo
Name
Article title

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Gebouw Anton. Click here to see everything you're following.
You stopped following Gebouw Anton
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Gebouw Anton is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites