Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Gallerijflats Caenstraat

General

Het zijn appartementengebouwen die iedere stad wel binnen haar gemeentegrenzen heeft: galerijflats in lijn geplaatst van zeven verdiepingen hoog. Ook aan de Caenstraat in Doetinchem staan ze. “Toch zijn deze flats nog altijd aantrekkelijk voor bewoners”, zegt Rob Moritz van 19 Het Atelier. “De appartementen zijn ruim en zijn gebouwd in een mooie omgeving. Aan de achterkant kijken bewoners uit over de groene Achterhoek en aan de voorkant is een brede laan.” Kortom: ze zijn het waard om behouden te blijven.

Het thermisch comfort van de appartementen aan de Caenstraat liet echter te wensen over. Doordat de woningbouwvereniging Sité toekomstgericht wilde renoveren - en niet het gemiddelde energieverbruik, maar een minimaal energieverbruik per appartement als leidraad hanteerde -  volgde een spannend aanbestedingsproces. “De slechtst gelegen woning – de hoekwoning bovenin – moest hetzelfde comfort en energetische waarden krijgen als de andere appartementen in het blok. Dat was steeds ons uitgangspunt. Omdat we hier als enige aan konden voldoen wonnen we de aanbesteding.”

Gasloos

De architect legt uit dat een aantal zaken door de renovatie opgelost moest worden “Op termijn wil de woningbouwcorporatie dat deze gebouwen gasloos zijn, maar bij de bewoners leefden andere issues. Zij wilden een behaaglijke woning en een eerlijke energierekening. Al jaren keken ze argwanend naar de energienota en ze zetten grote vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de energiemeters die in de flats zaten. Daardoor gaven ze de voorkeur aan individuele cv-ketels per woning. Behalve dat het lastig is om hiervoor in ieder woning ruimte te creëren, was er een ander nadeel aan verbonden: wil je op termijn gasloos wonen, dan is het plaatsen van 342 cv-ketels een desinvestering. Ons tegenvoorstel was om nieuwe digitale meters te plaatsen en deze dubbel te controleren om het vertrouwen te herstellen.”

Comfortabel

Op andere punten kon het consortium van Nijhuis en 19 Het Atelier de bewoners en de corporatie echter helemaal tegemoetkomen. “Iedere woning is na de renovatie even comfortabel, doordat we steeds de appartementen die het meest beïnvloed worden door omgevingsfactoren als ijkpunt hanteerden. Voor hoekwoningen bovenin is het namelijk niet voldoende om alleen dubbelglas te plaatsen, ook de koudebruggen moeten uit de schil gehaald worden. En voor het dak en de kopgevels geldt dat deze optimaal geïsoleerd moeten zijn. Pas dan is het in de hoekappartementen even gerieflijk wonen als midden in het gebouw.”

Eigen identiteit

Moritz zou zichzelf niet zijn als hij behalve de energetische update, niet iets extra’s deed voor de bewoners. “Bij iedere renovatie is het van belang om de doelgroep in het oog te houden. Het lijken kleine dingen, maar hier wonen veel oudere mensen, zij vinden het bijvoorbeeld prettig als ze de vuilniszakken niet naar buiten hoeven te brengen.” Daarnaast vond hij een charmante metamorfose van het uiterlijk van belang. “De renovatie bood ons de kans om de gevels te verfraaien”, legt de architect uit.

Moritz koos voor een richtingloos patroon met vlakvullende vijfhoeken, waarbij ieder appartementengebouw door een eigen kleurstelling een eigen identiteit kreeg. Door extra aandacht te besteden aan de details ontstond bovendien een samenhangend geheel. “De vijfhoeken komen ook terug in de galerijen om de monotonie te doorbreken. Én bij de entree hebben we dezelfde Eco-shapes als in de gevel toegepast. Een mooie entree is namelijk zo belangrijk. Het is de identiteit naar buiten, hier worden gasten ontvangen. Wij hebben de ontvangstruimte heel licht en ruimtelijk gemaakt. Door het patroon van de gevel in de hal te herhalen ontstaat een natuurlijke overgang van buiten naar binnen.”

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Gallerijflats Caenstraat. Click here to see everything you're following.
You stopped following Gallerijflats Caenstraat
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Gallerijflats Caenstraat is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites