Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback
Project language:

DHL distributiecentrum Wijchen

General
Het nieuwe distributiecentrum van DHL op bedrijvenpark Bijsterhuizen in Wijchen is veel meer dan de voor dit soort toepassingen gebruikelijke, saaie grijze doos. BenW Architecten heeft met relatief standaard Kingspan-panelen een ontwerp van architectonische kwaliteit kunnen verwezenlijken en bewijst dat mooi per definitie niet kostbaar hoeft te zijn. De gemeente Wijchen heeft in samenwerking met de gemeente Nijmegen specifiek voor deze locatie een kwaliteitscommissie aangesteld, begint Teo Bähler, directeur van BenW Architecten. “Het bedrijvenpark valt dus niet onder de reguliere welstand. Dat heeft met name te maken vanwege de zichtlocatie, pal aan het spoor en aan de A73. De gemeente wil zich profileren met kwalitatief hoogwaardige gebouwen. Behalve een dertien-in-eendozijn ontwerp is het bij dergelijke logistieke gebouwen ook gebruikelijk dat het kantoorvolume qua ontwerp volledig afwijkt van het distributiecentrum. Dat hebben we hier weten te pareren door beide volumes met vergelijkbare kleuren, detaillering en raamopeningen uit te voeren. Het complex oogt veel meer als één complex, alhoewel beide volumes qua afmetingen wel gigantisch verschillen.” ''Bij somber weer versmelt het gebouw met de horizon, terwijl bij helder en open weer het ritme weer mooi zichtbaar is.'' In de architectuur, de gevelbekleding, de kleur en de details heeft BenW architecten de uniformiteit gezocht tussen kantoor en bedrijfshal. “We bleven uiteraard gebonden aan de relatief lage bouwkosten, zeker voor het distributiecentrum,” vervolgt Bähler. “De keuze viel op de sandwichpanelen van Kingspan Geïsoleerde Panelen vanwege het hoog-isolerende karakter, de FM Approval op de panelen en de strakke afwerking van de panelen met een exterieurcoating in Spectrum Metallic. We hebben aan de buitenzijde drie hoofdkleuren geselecteerd – Beigestone, Topaz en Obsidian – die we onderling hebben afgewisseld. Geen at random ritme, maar nauwkeurig gekozen, waarbij min of meer een grafische golfbeweging is ontstaan die zichzelf voortdurend repeteert en afwisselt in kleur. Vooral op afstand is dat ritme zichtbaar. Zo kregen we onlangs nog een mooi compliment van een van de leden uit de kwaliteitscommissie die met de trein voorbij raasde en het ritme mooi kon lezen vanuit de trein. Ook de omwonenden zijn blij met de kleurkeuze en hebben hun complimenten uitgesproken over de paneelkeuze. Bij somber weer versmelt het gebouw met de horizon, terwijl bij helder en open weer het ritme weer mooi zichtbaar is, zo lieten ze optekenen.” Behalve het ritme in kleurgebruik heeft de architect nog een tweede kunstgreep uitgehaald die het complex extra cachet geeft. Over de panelen heen zijn verticale profielen geplaatst die elk 22 centimeter uitsteken en in een grijze kleur zijn uitgevoerd. Bähler: “Deze zijn juist wel at random geplaatst en bezorgen de gevel bij helder weer een geprononceerde schaduwlijn. Diezelfde uitstraling heeft ook het kantoorgebouw, al is vanwege het beperkte volume een trapeziumprofiel hier in slechts dezelfde grijze kleur uitgevoerd. Zowel de mezzaninevloer in de bedrijfshal boven de laaddocks als de verdiepingsvloer van het kantoor is te herkennen in de gevel door een horizontale ‘spleet’, een smalle raamstrook omkaderd met hetzelfde 22 centimeter uitkragend grijze aluminium profiel. Op die manier hebben we op een betaalbare wijze een complex van architectonisch kwaliteit weten te realiseren. Met dank aan de adviserende ondersteuning van Kingspan Geïsoleerde Panelen."

Logo
Name
Company type
Expertise

Association Articles

Logo
Name
Article title

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following DHL distributiecentrum Wijchen. Click here to see everything you're following.
You stopped following DHL distributiecentrum Wijchen
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
DHL distributiecentrum Wijchen is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites