Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Busstation Tilburg

General

Architectenbureau cepezed is geen onbekende in Tilburg. Na het Textielmuseum, kantoor Van Spaendonk en de renovatie van het treinstation leverde het architectenbureau uit Delft in maart het nieuwe busstation op. Het station is helemaal toegesneden op het reizigerscomfort en wekt daarnaast zijn eigen energie op.

“De basisopzet bestaat uit een reeks ranke kolommenparen met daarop een minimalistische luifelstructuur, terwijl het bouwwerk een driehoekig circuit vormt met in het hart een open ruimte. Langs de buitenrand liggen de opstelplaatsen voor de bussen; één voor uitstappen en zes voor instappen”, volgens het architectenbureau. De riante luifel zorgt voor comfort doordat deze de volledige perrons en een deel van de bussen overdekt. “Reizigers kunnen zo altijd droog en beschut in- en uitstappen.”

Eigen energie

Bijzonder is dat de luifel overdag het licht filtert en in de avonduren één groot ruimtelijk verlichtingselement vormt. “De constructie bestaat uit een stalen framewerk dat is bespannen met translucent ETFE-folie. Achter de folie is de verlichting in de staalconstructie opgenomen.” Op de luifel ligt 250 m2 aan zonnepanelen. “Bij sterk daglicht werpen de panelen schaduwpatroon op het ETFE, waardoor de reizigers zich bewust zijn van hun aanwezigheid.” Volgens cepezed leveren de panelen voldoende energie voor alle functionaliteiten van het busstation, zoals de luifelverlichting, de digitale informatieborden, geïntegreerde verwarming in de wachtbankjes, de personeelsruimte en het OV-servicepunt.

Esthetische functionaliteit

Uit het oogpunt van esthetiek, comfort en functionaliteit is veel aandacht besteed aan een zo elementair mogelijke opzet, materialisatie en detaillering. “De ranke kolommen zijn samengesteld uit plaat- en stripstaal, maar bevatten ook hemelwaterafvoeren en elektrische bekabeling. Daarnaast  zijn de SOS-melder en intercom in één van de kolommen geïntegreerd. Het stalen zetwerk dat constructief de centrale dragende ligger vormt, fungeert ook als watergoot.”

De verlichting van het paviljoenterras is in de overspannende liggers opgenomen en in de zitranden van zwart gepigmenteerd beton zijn bankjes van stripstaal met geïntegreerde verwarming verwerkt. De drainagegaten in de dragende goot zijn benut voor de opspanning van het ETFE-folie, de digitale informatieborden zijn volledig blind aan de kolommen bevestigd en het paviljoengebouw draagt bij aan de stabiliteit van de luifel. “Bovendien zijn om de 14 meter bewegingsmelders in de stalen luifelrand opgenomen, die reageren op de aanwezigheid van bussen en reizigers. Bij een minimum aan energieverbruik is er zo in iedere situatie voldoende verlichting.”

Project partners

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Busstation Tilburg. Click here to see everything you're following.
You stopped following Busstation Tilburg
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Busstation Tilburg is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites