Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback
Project language:

Bibliotheek Stromarkt Deventer

General
Alleen dit gebouw kon hier staan. Het komt niet vaak voor dat zo’n gevoel je bekruipt. Toch is dat precies de emotie die de nieuwe bibliotheek in Deventer oproept. Dat komt vooral door de façade, die zich schijnbaar moeiteloos schikt in de historische omgeving. Door de afwisseling van keramische panelen en robuuste ramen naar ontwerp van BiermanHenket én de bomen die behouden bleven, ontstaat een fascinerend spel van licht en schaduw. ‘De nieuwe bibliotheek gaat een relatie aan met de stad. Het gebouw is ruimtelijk, open en multifunctioneel, maar ook qua schaal moest het passen in de omgeving. Daarom hebben we speciale keramische elementen ontworpen waarvan de banen deels gekamd en deels glad zijn. Zo valt het licht steeds anders uiteen op de gevel’, legt architect Janneke Bierman uit. Lichtvoetig Wat daarnaast opvalt is de kleurstelling. ‘Duidelijk was dat de gevel een lichte kleur moest krijgen. De okertint die wij kozen, komt veelvuldig voor in Deventer. Bijvoorbeeld in de Lebuïnuskerk.’ Die lichtheid is op twee manieren uit te leggen. Niet alleen qua tint, maar de façade heeft op zichzelf ook iets lichtvoetigs. ‘We hebben het grote bouwvolume opgeknipt in drie delen, waarbij het middelste deel bestaat uit een robuuste glazen gevel van Reynaers.’ De minimale aluminium vliesgevelprofielen zijn direct op zware stijlen geplaatst. Deze stalen stijlen dragen grote, vrije vloervelden waardoor het gebouw een hoge mate van flexibiliteit kent. De stijlen zorgen voor geleding en schaduwwerking in de glazen gevelpartijen. Spectaculair uitzicht De Stromarkt, waaraan het gebouw gelegen is, is door het aanwezige verkeer niet direct een plek waar mensen snel omhoog kijken. ‘Weloverwogen hebben we de trap tegen de glazen vliesgevel gelegd’, zegt Bierman daarover. ‘We wilden beweging creëren.’ Vanuit de bibliotheek wordt de schoonheid van het hele plein ontsloten want door de openheid van de architectuur staan de bezoekers ook binnen in contact met de omgeving. Loop je via de trap omhoog dan openbaart de stad zich stap voor stap en op de bovenste verdieping kun je van een spectaculair uitzicht genieten.’ Openbare ontmoetingsruimte In het gebouw is een overvloed aan daglicht. Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde zijn vliesgevels toegepast, er zijn grote vrije vloeren en de begane grond heeft een plafondhoogte van vier meter. ‘De bibliotheek is een openbare ontmoetingsruimte, waar veel functies onderdak vinden. Op de begane grond is een café gesitueerd aansluitend aan de historische Proosdijtuin, terwijl op de verdiepingen ruimte is voor studie. Er is een werkplaats gerealiseerd en op de bovenste verdieping een fablab met dakterras. Het 12e-eeuwse Rijksmonument La Fontana is gekoppeld aan het nieuwe gebouw en ingericht als stilte- en expositieruimte.’

Association Articles

Logo
Name
Article title

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Bibliotheek Stromarkt Deventer. Click here to see everything you're following.
You stopped following Bibliotheek Stromarkt Deventer
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Bibliotheek Stromarkt Deventer is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites