Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Alliander Arnhem

General

Geen nieuwbouw maar een circulaire verbouwing van het oude hoofdkantoor. Dat is netbeheerder Alliander in Arnhem gelukt met de renovatie van het hoofdkantoor Bellevue. Daarbij is tachtig procent van het gestripte materiaal opnieuw gebruikt. En dankzij een hele trits aan toegepaste duurzame maatregelen, waaronder gebouw-geïntegreerde zonnepanelen, is het pand bijna energieneutraal.


Het hoofdkantoor is het tweede kantoor na Duiven dat Alliander grondig heeft aangepakt. In Arnhem stond circulariteit centraal. Dat betekent dat tijdens de renovatie bij alles is gekeken of het opnieuw kon worden gebruikt. Voor liefst tachtig procent is dat gelukt. ‘Ongeveer de helft daarvan is hergebruikt in ons eigen pand, de andere helft is naar andere projecten gegaan’, vertelt Ton Bernts, manager Shared Services Facilities bij Alliander. ‘Zo zijn bijvoorbeeld oude binnendeuren gebruikt voor vloeren in stijgleidingkasten. En isolatie uit de binnenwanden is gebruikt om de buitenschil te isoleren.’


Grondstofbank

Daarnaast zijn zo veel mogelijk duurzame materialen toegepast. ‘De pantry’s op de werkvloeren zijn gemaakt van geperst stro en het meubilair is door onze leveranciers opgeknapt en teruggeplaatst.’


Samen met Dura Vermeer heeft de netbeheerder het hergebruik van grondstoffen tijdens de renovatie op de kilogram nauwkeurig bijgehouden. Het oude gebouw fungeerde als grondstofbank voor het nieuwe pand. Bernts: ‘Alle gebruikte materialen zijn in een grondstoffenpaspoort vastgelegd; we weten precies uit welke grondstoffen het gerenoveerde pand bestaat. Als het gebouw ooit gesloopt moet worden, weten we exact welke delen weer kunnen worden hergebruikt.’


Warmte-koudeopslag

Duurzame energiemaatregelen zorgen ervoor dat het nieuwe kantoorpand bijna energieneutraal is. Zo heeft het geen aansluiting meer op het aardgasnet, want voor de verwarming van het gebouw wordt alleen nog gebruikgemaakt van warmte-koudeopslag. Daarvoor is een bron op 185 meter diepte aangeboord. Verder wordt energie opgeslagen door middel van Phase Change Materials (PCM’s). In de parkeerkelder worden warmte en koude uit deze PCM-plafonds gebufferd.


Het pand wekt voldoende duurzame stroom op, onder meer dankzij in het glas van het hoge atrium geïntegreerde zonnecellen, vertelt Rik van Ogtrop van leverancier Hermans Techniglaz. ‘Het platte dakoppervlak was redelijk beperkt en als oplossing is gekozen om op een groot deel van het atrium zonnecellen te plaatsen die gelamineerd worden tussen twee glasplaten. Dit zijn semitransparante zonnepanelen, waar nog steeds licht doorheen kan. Ze zorgen ook nog eens voor de benodigde zonwering in het atrium, waardoor deze ruimte nu eveneens bruikbaar is voor onder meer vergaderplekken en koffiecorners.’ 

Geen nieuwbouw maar een circulaire verbouwing van het oude hoofdkantoor. Dat is netbeheerder Alliander in Arnhem gelukt met de renovatie van het hoofdkantoor Bellevue. Daarbij is tachtig procent van het gestripte materiaal opnieuw gebruikt. En dankzij een hele trits aan toegepaste duurzame maatregelen, waaronder gebouw-geïntegreerde zonnepanelen, is het pand bijna energieneutraal.

Het hoofdkantoor is het tweede kantoor na Duiven dat Alliander grondig heeft aangepakt. In Arnhem stond circulariteit centraal. Dat betekent dat tijdens de renovatie bij alles is gekeken of het opnieuw kon worden gebruikt. Voor liefst tachtig procent is dat gelukt. ‘Ongeveer de helft daarvan is hergebruikt in ons eigen pand, de andere helft is naar andere projecten gegaan’, vertelt Ton Bernts, manager Shared Services Facilities bij Alliander. ‘Zo zijn bijvoorbeeld oude binnendeuren gebruikt voor vloeren in stijgleidingkasten. En isolatie uit de binnenwanden is gebruikt om de buitenschil te isoleren.’

Grondstofbank

Daarnaast zijn zo veel mogelijk duurzame materialen toegepast. ‘De pantry’s op de werkvloeren zijn gemaakt van geperst stro en het meubilair is door onze leveranciers opgeknapt en teruggeplaatst.’

Samen met Dura Vermeer heeft de netbeheerder het hergebruik van grondstoffen tijdens de renovatie op de kilogram nauwkeurig bijgehouden. Het oude gebouw fungeerde als grondstofbank voor het nieuwe pand. Bernts: ‘Alle gebruikte materialen zijn in een grondstoffenpaspoort vastgelegd; we weten precies uit welke grondstoffen het gerenoveerde pand bestaat. Als het gebouw ooit gesloopt moet worden, weten we exact welke delen weer kunnen worden hergebruikt.’

Warmte-koudeopslag

Duurzame energiemaatregelen zorgen ervoor dat het nieuwe kantoorpand bijna energieneutraal is. Zo heeft het geen aansluiting meer op het aardgasnet, want voor de verwarming van het gebouw wordt alleen nog gebruikgemaakt van warmte-koudeopslag. Daarvoor is een bron op 185 meter diepte aangeboord. Verder wordt energie opgeslagen door middel van Phase Change Materials (PCM’s). In de parkeerkelder worden warmte en koude uit deze PCM-plafonds gebufferd.

Het pand wekt voldoende duurzame stroom op, onder meer dankzij in het glas van het hoge atrium geïntegreerde zonnecellen, vertelt Rik van Ogtrop van leverancier Hermans Techniglaz. ‘Het platte dakoppervlak was redelijk beperkt en als oplossing is gekozen om op een groot deel van het atrium zonnecellen te plaatsen die gelamineerd worden tussen twee glasplaten. Dit zijn semitransparante zonnepanelen, waar nog steeds licht doorheen kan. Ze zorgen ook nog eens voor de benodigde zonwering in het atrium, waardoor deze ruimte nu eveneens bruikbaar is voor onder meer vergaderplekken en koffiecorners.’ 

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Alliander Arnhem. Click here to see everything you're following.
You stopped following Alliander Arnhem
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Alliander Arnhem is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites